Workshop IRISquilten

Vaantje

fiber mail

 

nodig

Stofstroken van 3 cm breedte: 17 cm donkerroze (A), 25 cm roze (B) en 21 cm lichtroze (C); 3 x 2 cm felroze voor middenin; 30 cm splijtzij roze; 14 x 12 cm vlieseline L11 of magic paper; kaart wit 14,5 x 10 cm en 15 x 10,5 cm, kaart roze 15 x 10,5 cm

 

 

werkwijze

Trek het vaantje met cijfers over op de vlieseline. Leg het stukje glansstof met de goede stofkant op de snijmat. Plaats het vakje zonder cijfer in het midden van het patroon erop en speld de glansstof vast.

Rijg net buiten de stiklijn stof en vlieseline samen. Keer je werk om en knip de glansstof in vorm met een naadje. Laat daarbij het patroon heel!

Voor vak 1* leg 3 cm stof A op de snijmat met de goede stofkant naar je toe, plaats het patroon erop bij de stiklijn van vak 1, bovenkant gelijk met de naadrand van de glansstof. Speld vast en naai, aan de cijferkant, samen over de stiklijn van vak 1. Keer je werk om en knip de naad kort af. Klap het strookje stof A open, bedek daarmee vak 1 en druk de vouw plat. Zet het strookje met een speld op de volgende stiklijn vast.

Voor vak 2 leg 4 cm stof B op de snijmat met de goede stofkant naar je toe, plaats het patroon erop bij de stiklijn van vak 2, bovenkant gelijk met de naadrand van de glansstof. Ga verder als bij vak 1

Voor vak 3 leg 4 cm stof C op de snijmat met de goede stofkant naar je toe, plaats het patroon erop bij de stiklijn van vak 3, bovenkant gelijk met de naadrand van de glansstof. Ga verder als bij vak 1.

 

De eerste ronde is klaar! Knip uitstekende puntjes stof met naadje af zodat weer een driehoekige vorm zichtbaar wordt en je de strookrichting kunt zien voor de volgende ronde. Herhaal voorgaande handelingen vanaf * met steeds langere strookjes op vak 4, vak 5, vak 6 enz. De juiste maat stof vind je door te meten op het patroon en een royale naadtoeslag aan te houden. Wissel steeds de drie kleuren af, maar houdt dezelfde kleurvolgorde aan. Rijg het laatste strookje na openvouwen vast op de vlieseline.

 

VERDER

Snijd de buitenvorm van het vaantje uit de witte kaart op 3,5 cm van de bovenkant. Maak 2 kleine gaatjes in het midden op 2,2 cm van de bovenkant. Knip de zijkanten van de witte kaart op maat (1,5 cm). Breng een smalle strook dubbelzijdig plakband aan langs de 3 uitgesneden zijden van het vaantje en plak de kaart op het quiltje. Rijg het koordje van achter door het gaatje naar rechtsvoor, achterlangs naar linksvoor, door het 2de gaatje naar achter en terug door het eerste gaatje. Maak een strikje. Naai met de machine de witte op de roze kaart. Dek de achterkant af met een witte kaart.

 

NB: patroon = spiegelbeeld!

 

patroon is 10 x 8 cm, stel ev. de printermarge bij