IRISvouwen basis   

DE RUITVORM

1. Snijd de ruitvorm uit de achterkant van een blauwe kaart van 13,5 x 8 cm.

2. Zet een kopie van het model-met-cijfers met tape vast op je snijmat.

3. Leg de kaart met het gat precies op het model (je kijkt tegen de achterkant van de kaart aan) en zet hem vast op je snijmat met alleen links 2 stukjes verwijderbaar tape.

4. Neem 1 strookje van kleur a en leg dit op z’n kop over vakje 1 precies tegen de lijn van het model met de vouwkant naar het midden. Laat links en rechts iets oversteken, de rest knip je af. Daarbij steekt het strookje ook aan de onderkant iets over de rand van het model, zodat vakje 1 helemaal bedekt is.

5. Plak het links en rechts vast met een klein stukje plakband.

6. Neem een strookje kleur b, bedek vakje 2 van het model en plak vast.

7. Neem een strookje kleur c, leg op vakje 3 en plak vast.

8. Neem een strookje kleur d, leg op vakje 4 en plak vast.

9. Je gaat verder met kleur a op vak 5, kleur b op vak 6, kleur c op vak 7 en kleur d op vak 8 enz.. De strookjes op de vakken 1, 5, 9 en 13 van dit model hebben dus allemaal kleur a!

Na vakje 16 maak je de kaart los. Op het midden plak je een stukje holografisch papier en langs de randen bevestig je dubbelzijdig tape. Plak links en rechts een smalle strook gekleurd papier. Plak daarna je werkstuk op de voorkant van een dubbele witte kaart.

DE TECHNIEK

 

Bij IRISvouwen is het model je uitgangspunt. De vorm van dat model snijd je uit de kaart en het gat vul je vervolgens van buiten naar binnen met gevouwen strookjes papier. Je werkt aan de achterkant van de kaart - dus in spiegelbeeld! - en plakt aan het eind je werkstuk op kaartkarton in een afstekende kleur. Voor een vierhoekig model kies je 4 verschillende papiertjes, waarvan de motiefjes en kleuren een mooie combinatie vormen. Je vouwt van alle strookjes een smal randje over de hele lengte om en sorteert ze op soort (kleur a, kleur b, kleur c, kleur d). Je bedekt vakje na vakje door de nummers op het patroon te volgen (1,2,3,4,5 enz.). Het midden van de kleurige iris, ´de pupil´, sluit je met een prachtig holografisch papiertje.

NB: Een driehoekig model heeft 3 verschillende kleuren papier nodig, een vierkant, 4 verschillende en een cirkel, 4, 5 of 6 verschillende papiertjes om de draaiing zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het genummerde model dat je gebruikt!