Workshop  IRISquilten

Allemaal beestjes

 

fiber mail

 

Nodig

Stoffen: met beestjes motief, oranje, aqua en wit voor het lijstje;

Bijpassend naaigaren;

2 maal 14 x 6 cm vlieseline L11 of theezakjespapier;

Kaartkarton: 14,8 x 10,3 dun, 15 x 10,5 dik; dubbelzijdig tape

Werkwijze

Leg de kleine aqua driehoek voor vak 1 neer met de achterkant naar je toe. Leg vak 1 van de rechterhelft van het patroon er op. Speld stof en vlieseline aan elkaar en rijg vast net buiten de stiklijnen van vak 1. Keer het werkstuk om naar de stofkant en knip de naadjes kort af. Leg de aqua driehoek voor vak 2 met de goede stofkant op vak 1, korte zijde gelijk met de naadrand van vak 1 en zet even vast met een speld (2). Keer het werkstuk om naar de cijferkant en naai over de stiklijn tussen vak 1 en 2 alles vast (3). Keer weer naar de stofkant, klap de aqua driehoek van vak 2 open, druk de naad goed plat en zet de stof vast met een speld op de stiklijn tussen vak 2 en 3. Vak 3 vul je op dezelfde manier met een beestjesdriehoek (4 en 5) enz.

Rijg na vak 7 de lapjes aan de buitenkant van de rechthoek net buiten de stiklijn vast op de vlieseline.

Herhaal de handelingen voor de linkerhelft van het patroon.

 

Strijk beide helften met lauwe bout. Leg de goede stofkanten op elkaar, fixeer de belangrijkste punten met spelden en naai samen over de middellijn. Vouw open, strijk nogmaals en snijd de randen recht, op 0,5 cm.

Vooraf

Bedek de rechterhelft van het patroon met een stukje vlieseline, laat alle kanten oversteken en zet vast met verwijderbaar tape. Trek met potlood de lijnen en cijfers over. Herhaal met de linkerhelft.

Knip royaal 4 grote en 2 kleine driehoeken met beestjes. Knip 3 grote en 1 kleine driehoek van stof oranje en stof aqua. Leg alle lapjes in model omgekeerd op tafel (1)

1

2

4

3

5

Bevestig dubbelzijdig tape aan de 4 zijden van de witte kaarten. Naai de stroken voor het lijstje aan het quiltje, vouw de naden naar de achterkant van de dunne witte kaart en plak vast, hoeken netjes invouwen. Plak het werkstuk op de dikke witte kaart en druk goed vast. Naam adres en postzegel erop, klaar voor verzending!

Variatie met lijstje van kaartkarton, patroon verkleind naar 13,5 x 7 cm